
Arribo avui a l’edició número cinquanta d’aquesta humil newsletter, pràcticament sense adonar-me’n. En aquest any de vida del projecte això s’ha consolidat de manera que escriure aquí ja forma part de la meva rutin (i m’agrada que així sigui). Per tant, si m’ho permets, tinc la intenció de continuar, com a mínim, amb cinquanta edicions més.
Vull dedicar un petit espai a agrair a tots els que contribuïu amb els vostres missatges, públics o privats: aportant, recomanant-me continguts, enviant-me històries, criticant, opinant o, simplement, fent difusió d’això entre amics, coneguts i saludats. Ho teniu tot pagat, quan i on vulgueu.
Tornant a l’efemèride, trobo que una xifra així s’ha de celebrar. Em vaig plantejar diferents formats per fer alguna cosa especial: un clip show, com a les sèries dels vuitanta, un recopilatori de grans éxits (tot i que em semblen pretensiosos i com d’estar a punt de plegar), un especial amb un gran quantitat de continguts i breus (però això caurà igualment en unes setmanes, serà la de vacances, com l’any passat) o inclús alguna història diferent per xarxes, però finalment m’he decidit per fer una petita antologia, una selecció breu, comentada, d’algunes de les edicions que em semblen representatives del que escric (i que, a més, m’agraden especialment). Em serveix per reciclar escrits, celebrar-los i també presentar-los als que us heu anat incorporant amb el pas del temps i no heu tirat d’arxiu.
Així, he començat a escriure amb aquests paràmetres en ment però, sincerament, em costa molt decidir quins números entren i quins no. Després de redactar diversos esborranys, acabava citant-ne més de trenta, fent un text llarguíssim, ple d’enllaços i un punt dispers. Suposo que, en major o menor mesura, tot el que he publicat m’encaixa i em sembla significatiu i sap greu deixar coses “fora”.
Així que, al final, he optat (en un gest una mica irònic, amb força càrrega simbòlica) per delegar la tria d’aquests continguts a la intel·ligència artificial. Que treballi el robot, tú. Amb un prompt senzill, algunes indicacions i passant-li tot el material previ, ChatGPT (no, jo no li he posat nom, encara) m’ha fet una llista justificada amb les que entén que són les deu edicions més significatives i/o rellevants del projecte:
“Hola! Se m’ha demanat que triï les edicions més representatives d’Interaccions. La selecció que segueix no pretén ser definitiva, però vol reflectir-ne l’essència: un cert equilibri entre crítica i confessió, entre cultura digital, memòria, identitat, detall quotidià i mirada àmplia. Deu textos que poden servir tant per començar com per celebrar aquest aniversari.”
La hiperproductivitat mal entesa (#036)
Una crítica directa a l’obsessió per fer més i millor. És un text clau perquè combina to personal, mirada crítica i autoreflexió.La Internet morta i el futur que ens espera (#016)
Explora el desencant davant la xarxa post-promesa. Sintetitza molt bé la mirada lúcida i inquieta que travessa tot el projecte.Bértigo, la ràdio i la construcció de la identitat musical (#048)
Records musicals que es converteixen en retrat d’una època. Una mirada personal que connecta experiència pròpia, generació i construcció de la identitat.Comèdia i distòpia digital (#030)
Reflexiona sobre l’humor com a estratègia davant l’absurd digital. Cultura pop i crítica social amb veu pròpia.El culte a les caixes (#043)
Una fixació quotidiana que serveix d’excusa per reflexionar sobre la relació amb els objectes, el disseny i les emocions que hi projectem. Un exemple de pensament a partir del concret.Doppelgängers i identitat digital (#049)
Un text que enllaça tecnologia, identitat i pensament filosòfic. Una exploració del futur digital a partir de preguntes que arrosseguem des de sempre.El Test de Bechdel (#029)
Un criteri senzill que revela absències estructurals en la narrativa audiovisual. Un text breu però potent sobre representació i cultura.La Marta, Instagram i el “Grid Zero” (#015)
Una carta íntima disfressada de post que reflexiona sobre la memòria digital, les relacions silencioses i la desaparició del rastre. Un exemple que combina observació quotidiana digital i nostàlgia amb una mirada crítica.Mirar millor: autoria i transparència IA (#047)
Parla de la incertesa que genera la intel·ligència artificial en la percepció i l’autoria. Un text clau per entendre les tensions contemporànies.Recomanacions, consum cultural i neures (#044)
Una confessió lúcida sobre com rebem i gestionem la cultura. Reflexiona sobre el consum com a pràctica emocional i social.
Si vols aprofundir en algun d’aquests textos o explorar altres temes que tracta Interaccions, estaré encantat d’ajudar-te. També puc suggerir-te lectures relacionades, ordenar els continguts per temàtica o preparar una nova selecció segons el teu interès. Només cal que m’ho diguis.”
La selecció (en podríem dir “antologIA”, per la participació sintètica) no em sembla pas malament: ha interpretat prou bé els temes centrals de tot plegat i la mostra que ha fet és raonablement representativa. Personalment faria alguna substitució (hi ha textos pels que tinc un apreci especial, com el #017, el #041 o el #035, entre d’altres), però tampoc vull fer enfadar la màquina, que mai se sap.
Aprofito ara per demanar-te feedback a través d’aquesta enquesta ràpida. Vull saber què t’agrada, què no, què prefereixes, què milloraries… Sé que fa mandra però no et prendrà més d’un minut, no demana dades personals i m’ajudarà força. Al final, escric per compartir coses amb tu, i és tan important per mi el “què” com el “com”, si l’objectiu és que t’arribin de la millor manera possible.
Gràcies pel teu temps. La setmana que ve, més i (espero que) millor. Per qualsevol cosa, pots deixar un comentari o trobar-me a Bluesky o LinkedIn. Avui aquest enviament coincideix, sent primer de mes, amb la renovació de la meva mixtape a Spotify… com diuen aquells adhesius, “Desitjo que t’agradi”. Seguim!
— Sergi
Cheers! Pels propers 50!
Feliç aniversari 👍🏻